Suomalainen koulujärjestelmä on maailmankuulu tasa-arvoisuudestaan - ainakin peruskoulu. Koulutuksellisen tasa-arvon on kuitenkin havaittu rakoilevan ja tätä rakoa ei haluta kasvattaa yhtään suuremmaksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän toimenpide-suunnitelmassa esitetään monia koulutuksellista tasa-arvoa lisääviä asioita. Näitä ovat mm. esiopetuksen säätäminen kaikille ja ennen kaikkea kaikkialle. Harvaan asutulta maaseudulta löytyy vielä alueita, joissa esiopetusta ei tarjota kaikille. Myös lukioverkoston kattavuus halutaan turvata koko maassa.
Koska vanhempien koulutuksella ja sosioekonomisella taustalla on todettu olevan vaikutusta lasten kouluvalintaan ja koulutusasteen valintaan sekä läpäisyyn, tämän ennakoimiseksi ehdotetaan lisäresursseja alueille, joilla on keskimääräistä enemmän maahanmuuttajia ja työttömyyttä sekä joilla vanhempien koulutus on keskimääräistä alempi.
Jotta nivelvaihe peruskoulusta toiselle asteelle sujuisi saumattomasti ilman yhtäkään koulupudokasta, ehdotetaan kahta vaihtoehtoa:
1) subjektiivista oikeutta koulutuspaikkaan toisella asteella, tai
2) oppivelvollisuuden pidentämistä niille opiskelijoille, jotka eivät vielä saa koulutuspaikkaa peruskoulun jälkeen. Tällöin velvoitettaisiin valmistaviiin ja valmentaviin koulutukseen osallistumista.
Kumpaa sinä kannattaisit?
Julkaisu kokonaisuudessaan:
http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2012/koulutuksellinen_tasa_arvo.html