torstai 12. lokakuuta 2017

Metsäkoulutus ry:ssä tapahtuu: Metsäalan koulutuksen kehittäminen -seminaari


Metsäkoulutus ry järjestää sidosryhmäseminaarin torstaina 9.11.2017 klo 15.30-17.30 Metsäpäivien yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Aiheena on Metsäkoulutus ry:n ja kumppaneiden koulutuksen kehittämishankkeet. Tilaisuuden päätteeksi MEOL – Metsäalan opiskelijat palkitsevat vuoden opettajan.

Ohjelma
klo 15.15 Kahvit
klo 15.30 Tervetuloa! Karl-Erik Hasa
klo 15.40 Workseed Oy esittäytyy, Joakim Kytölä
klo 15.50 Digitaalisen biotalous oppimisympäristön kehittäminen perustuen rajoja ylittävien   osaamisverkostojen tutkimukseen ja osaamiseen: OpenBIO, Sari Pitkänen Itä-Suomen yliopisto
klo 16.00 Sujuvasti metsätalousinsinööristä maisteriksi, Jarmo Mäkelä Karelia AMK
klo 16.10 Metsät kasvuun – virtuaaliopetusmateriaalit, Tarmo Vuorenmaa SEDU
klo 16.20 Avoimet verkkokurssit (MOOC) metsä- ja biotaloudessa: digitalisaation mahdollisuudet koulutuksessa ja opiskelijamarkkinoinnissa, Mika Rekola Helsingin yliopisto
klo 16.30 Oppimateriaalia puunhankinnan opetukseen-poistuman arviointi ja katkonnan ohjaus, Jukka Tohu TAMK
klo 16.40 Metsä puhuu uusille osaajille -alueellisen markkinoinnin kehittäminen, Niina Mäntyniemi Maaseutuammattiin ry
klo 16.50 Metsätalousinsinöörikoulutuksen uraseurantamittaristo, Eila Lautanen TTS
klo 17.00 Keskustelu
Klo 17.15 Vuoden Metsäopettajan palkitseminen MEOL – Metsäalan Opiskelijat ry
klo 17.30 Tilaisuus päättyy
Tervetuloa!

maanantai 9. lokakuuta 2017

Tiedetreffit: Digitalisaation mahdollisuudet maaseutuyrityksen johtamisessa

Ajankohta: Keskiviikko 8.11.2017 klo 8.30 alkaen
Paikka: Oulun ammattikorkeakoulun Kotkantien kampus (Kotkantie 1, 90250 OULU), Konserttisali
tai etäyhteydellä verkossa osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=AhhUpnj6NY4

08.30 – 09.00 Aamukahvit ja vapaata verkostoitumista

09.00 – 09.20 Tervetulosanat Toimitusjohtaja, rehtori Jouko Paaso, Oulun ammattikorkeakoulu Teeman esittely Asiakkuusjohtaja Jutta Kauppi, Luonnonvarakeskus DLB – Digitalisaatiolla luonnonvarat biotalouteen –hankkeen esittely Biotalouden tutkimusyksikön johtaja Mona-Anitta Riihimäki, Hämeen ammattikorkeakoulu
09.20 – 09.50 Digitalisaation hyödyntäminen yritysten johtamisessa Erikoistutkija Arto Latukka, Luonnonvarakeskus 09.55 – 10.25 Digitalisaatio kotieläintuotannossa Johtava tutkija Matti Pastell, Luonnonvarakeskus
10.30 – 11.00 Kotieläinten hyvinvointi: mittaaminen, arviointi ja tiedon siirto kuluttajille
Johtava tutkija Jaakko Mononen, Luonnonvarakeskus

11.05 – 11.35 Internet of Fields – Mikä maatalouden internet on? Erikoistutkija Juha Backman, Luonnonvarakeskus 11.35 – 12.15 Sämpylä-kahvit tai omakustanteinen lounas. Vapaata verkostoitumista.
12.15 – 12.45 Yrityspuheenvuoro


12.50 – 13.20 Hyperspektrikuvantamisen mahdollisuudet luonnonvara-alalla
Projektipäällikkö Mikko Posio, Oulun ammattikorkeakoulu

13.25 – 13.55 Digitalisaatio neuvonnassa – Miten ja missä määrin neuvonta siirtyy verkkoon?
Tietohallintojohtaja Jussi Juhola, ProAgria Keskusten Liitto

14.00 – 14.45 Paneelikeskustelu: Miten digitalisaatio muuttaa maaseutuyrittäjyyttä?
Vetäjänä Älykkäät palvelut –tutkimusyksikön tutkimuskoordinaattori Joni Kukkamäki (Hämeen ammattikorkeakoulu). Keskustelemassa tietohallintojohtaja Jussi Juhola (ProAgria Keskusten Liitto),

 johtava tutkija Matti Pastell (Luonnonvarakeskus),
yliopettaja Ilpo Pölönen (Hämeen ammattikorkeakoulu),
viljelijä, toiminnanjohtaja Matti Tyhtilä (MTK-Pohjois-Suomi). Mukana myös elinkeinoelämän edustus.
14.45 – 15.00 Päätössanat Asiakkuusjohtaja Jutta Kauppi, Luonnonvarakeskus
15.00 – 16.00 Päätöskahvit ja 3D-visualisointiin tutustuminen (EVE – Electronic Visualization Environment)

perjantai 4. elokuuta 2017

Verkkomateriaalia maatalousyrittäjän työsuojaimista - Farmarin suojaintutkinto


Mela on julkaissut Farmarin suojaintutkinto -oppimiskokonaisuuden verkossa osoitteessa www.mela.fi/suojaintutkinto.

 

Farmarin suojaintutkinto on innostava virtuaalinen oppimisympäristö kaikille maatalouden parissa työskenteleville, erityisesti opiskelijoille.

Suojaintutkinto perehdyttää maataloudessa tarvittaviin henkilönsuojaimiin, niiden käyttöön, hoitoon ja säilytykseen mukavalla ja mieleenpainuvalla tavalla. Verkko-opiskelu koostuu tietoiskuista ja monipuolisista tehtävistä. Kokonaisuuteen kuuluu seitsemän osiota: hengityksen, kuulon, silmien, pään, käsien ja jalkojen suojaus sekä työvaatetus. Jokainen osio kestää noin 10–15 minuuttia. Tutkinnon voi suorittaa kerralla tai osissa.

Farmarin suojaintutkinto on maksuton ja se edellyttää rekisteröitymisen. Suorituksesta myönnetään suojaindiplomi ja tutkinnon suorittanut voi tilata hauskan suojainmestari-haalarimerkin.

Oppimiskokonaisuutta voi käyttää vapaasti opetuksessa ja opettaja voi kutsua opiskelijat tutkinnon suorittajiksi. 

torstai 5. tammikuuta 2017

Kansainvälisyyttä ja suomenhevosen juhlaa Suomen itsenäisyyden juhlavuonna



Suomi juhlii vuonna 2017 satavuotista itsenäistä taivaltaan, ja syytä juhlaan antaa myös ainoan kansallisen hevosrotumme, suomenhevosen, 110-vuotias kantakirja. Niin suomenhevosen, suomalaisen hevostalouden kuin raviurheilunkin historia nivoutuu monelta osin Ypäjän Siittolanmäkeen, ja näistä syistä on luontevaa, että seutu on vahvasti mukana juhlistamassa kansallisrotuamme.




Koko Forssan seudulla on Euroopankin mittakaavassa merkittävä hevosklusterikeskittymä, joka käsittää alan monipuolisen yrittämisen lisäksi paljon muuta. Ypäjän Siittolanmäen kampuksella kohtaavat hevostutkimus, hevosalan kehittäminen ja kulttuuri. Hevosopisto on maan suurin hevosalan kouluttaja, Hämeen ammattikorkeakoulun toimipisteessä Mustialassa koulutetaan hevosagrologeja ja Pilvenmäellä on Suomen suurin ravivalmennuskeskittymä.

Alueen hevosalan toimijat ovat juhlavuoden teeman mukaisesti, yhdessä, ideoineet suomenhevosen aseman vahvistamiseksi tähtäävän hankkeen, jossa on mukana myös kansainvälinen ulottuvuus.


Uusi kansainvälinen seminaari


Global Equestrian Educational Conference GEEC käynnistää 26.-28.5.2017 uuden kansainvälisen tapahtuman. GEECin tavoitteena on nostaa keskusteluun hevosten ja ihmisten oppiminen ja muutokset oppimiskulttuurissa sekä ennakoida hevosalan tulevaisuuteen vaikuttavia tekijöitä.

Tapahtumassa kohtaavat alan koulutuksen ja valmennuksen kärkinimet. Yksi odotetuimmista esiintyjistä tapahtumassa on Kyra Kyrklund, suomalaisen kouluratsastuksen kansainvälinen tähti ja maailman ratsastusjärjestön (FEI) asiantuntija.

- Näkökulmana on hevosten hyvinvointiin liittyvät kysymykset ja alan kehitys tässä valossa, tapahtumaa ideoinut Hevosopiston kehittämispäällikkö Päivi Laine linjaa.

- Seminaarin sisältö on luotu yhdessä kansainvälisten toimijoiden kanssa ja seuraava seminaari on jo sovittu järjestettäväksi Ranskassa vuonna 2019, hän jatkaa.

Tapahtumaviikonloppu on paljon muutakin kuin kansainvälinen seminaari. Suomenhevosta juhlistetaan suurelle yleisölle suunnatussa tapahtumassa, joka sisältää Valtakunnallisen suomenhevosten työmestaruuskilpailun, nuorten oriiden laitumelle laskun sekä lapsille suunnatun keppihevostapahtuman. Seminaari ja tapahtumaviikonloppu ovat avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.


Lisätietoja:


projektikoordinaattori Erja Mattila, Hippolis etunimi.sukunimi@hippolis.fi kehittämispäällikkö Päivi Laine, Hevosopisto etunimi.sukunimi@hevosopisto.fi