tiistai 21. toukokuuta 2013

Maatalousyrittäjän opintorahaa uhkaa lakkauttaminen

Maatalousyrittäjän opintorahan suuruus on 35 euroa/päivä. Koulutukselta edellytetään 6 x 45 min oppituntia päivässä sekä yhteensä kolmea koulutuspäivää. Opintorahan käyttö on viime vuosina kuitenkin vähentynyt. Erääksi syyksi on arvioitu koulutukselle asetettuja tiukkoja reunaehtoja koulutuksen pituuden suhteen. Viljelijöiden on yhä vaikeampaa irrottautua kolmen päivän koulutukseen tai yhdeksi kokonaiseksi päiväksi, kun koulutus kestää aamu yhdeksästä iltapäivälle neljään saakka.

Järjestelmää ehdotetaan kehitettäväksi siten, että myös yhden koulutuspäivän tilaisuuksiin saisi opintorahaa. Tuntimäärää yhtä päivää kohden tulisi voida säädellä väljemmin. Lisäksi tällä hetkellä ei ole tukijärjestelmää, jos suorittaa tutkintoa työn ohella. Näin ollen myös koko tutkinnon suorittamisen tai valmistavan koulutuksen ehdotetaan sisältyvän opintorahan piiriin.

Nykyjärjestelmä edellyttää etäopetukselta 50 % läsnäoloa. Tulevaisuudessa myös 100% etäopetuksen tulisi voida hyväksyä opintorahan saannin ehdoksi.

Ei kommentteja: