lauantai 25. toukokuuta 2013

Ammatillisten perustutkintojen pisteytys

Ammattikoulutuksen tutkinnon uudistusta pohtiva ohjausryhmä TUTKE 2 sai viime kokouksessa pöydälle esityksen ammatillisten perustutkintojen opintoviikkojen muuttamisesta osaamispisteiksi. Muutos perustuu jo samalla perusteella kirjoitettuihin tutkinnon perusteisiin ja eurooppalaisiin suosituksiin.

Etenemme edelläkävijöinä osaamisperusteisuuden pohtimisessa. ECVET- suosituksen pohjalta ammatillisen perustutkinnon tutkinnon osien pisteytyksessä käytetään seuraavia kriteereitä:

Kattavuus eli kuinka suuren osan tutkinnon suorittaneen ammattitaidon kokonaisuudesta kyseinen tutkinnon osa muodostaa.
Vaikeusaste eli tutkinnon osan vaikeus verrattuna muihin saman tutkinnon osiin.
Merkittävyys eli tutkinnon osan tärkeys työmarkkinoille osallistumisen, toiselle tutkintotasolle etenemisen tai sosiaalisen integraation kannalta.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Esimerkiksi Maatalousalan perustutkinnossa tutkinnon osat eivät enää perustuisi aikaan, vaan osaamisen kattavuuteen, vaikeuteen tai merkittävyyteen ko alalla. Miten siis jatkossa pisteytetään Työskentely maatalousalalla - tutkinnon osa tai Maaseutuyrittäminen - tutkinnon osa tai Eläinten hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen - tutkinnon osa. Mikä osaaminen on kattavinta, vaikeinta tai merkittävintä maaseutuyrittäjän ammatissa? Mikä osaaminen puolestaan on kattavinta, vaikeinta tai merkittävintä eläintehoitajan ammatissa? Pisteet taitavat jakautua eri tavoin.

Uudistus on merkittävin muutos ammatillisessa koulutuksessa aikoihin. Tämän suomentaminen, pohtiminen ja pisteyttäminen vienee vielä monta hetkeä. Jos osaamispisteistä ylipäätään päästään alan sisälläkään yksimielisyyteen.

Ei kommentteja: