torstai 9. kesäkuuta 2016

Ammatillisen koulutuksen reformi puhutti luonnonvara-alan rehtoreita

Vuosittainen luonnonvara-alan rehtoreiden tapaaminen oli tänä vuonna Keski-Suomessa. Ammatillisen koulutuksen reformi puhutti kovasti. Haasteina nähtiin erityisesti opetusmaatilojen, -puutarhojen, -metsien ja -tallien asema.


Ensimmäisissä reformiluonnoksissa osaamisen näyttöjä ei tulisi järjestää kuin erityisissä tapauksissa oppilaitoksen tiloissa. Ala on kuitenkin nopeasti kehittyvä, siihen liittyy paljon hygieniasäännöksiä ja työskentelyä kalliiden koneiden ja automaatiotekniikan kanssa. Nykyinen käytäntö on ollut, että perustaidot opetetaan ja näytetään hyödyntäen oppilaitoksen omia oppimisympäristöjä. Tämä tarkoittaa yleisimmin ensimmäisen vuoden opintoja.


Reformin luonteen mukaan työssäoppimista tulisi lisätä työpaikoilla. Luonnonvara-alalla nykyiset kirjaukset vievät kehitystä toiseen suuntaan. Yrittäjät eivät nimittäin halua/pysty/ehdi ohjaamaan ihan alusta lähtien nollan osaamisesta alkavaa opiskelijan ohjausta ja opetusta.


Näin ollen oppilaitoksien oppimisympäristöt eli yritykset tulisi tunnustaa aitoina oppimisympäristöinä. Kaura ei tiedä kasvavansa opetusmaatilan pellossa tai lehmä ei tiedä märehtivänsä opetusmaatilan navetassa. Kyse ei ole siis simuloiduista ympäristöistä vaan aidoista yrityksistä.

Ei kommentteja: