sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Maaseudun kehittäjän erikoisammattitutkinto -projekti kokoontuu Oulussa 14.-15.6.2010

Maaseudun kehittäjä toimii tehtävissä, joiden tavoitteena on kehittää ja
monipuolistaa maaseudun yritystoimintaa. Hän toimii yrittäjien ja yrittäjiksi
aikovien apuna, ja hänen tavoitteenaan on havaita ja hyödyntää erilaisia
mahdollisuuksia. Maaseudun kehittäjä on kohteeseensa nähden ulkopuolinen,
yritystoimintaan ja sen muutosprosesseihin perehtynyt asiantuntija. Hän
on erikoistunut antamaan tietoa ja osaamista, tuomaan esiin erilaisia vaihtoehtoja sekä olemaan muulla tavoin apuna yrityksen johtamiseen ja kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä.

Maaseudun kehittäjä toimii useimmiten asiantuntijana työsuhteessa johonkin yhteisöön. Tällaisia yhteisöjä voivat olla alueviranomaiset, kunnat, seutukunnat, elinkeinoyhteisöt, seudulliset monipalvelukeskukset, paikalliset toimintaryhmät, rahoittajatahot, yrittäjäjärjestöt, oppilaitokset, maaseudun neuvontajärjestöt, metsäkeskukset, 4h-järjestö ja maaseutumatkailuorganisaatiot. Hän voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.

Maaseudun kehittämisellä tarkoitetaan nykyisin kokonaisuutta, joka muodostuu maa- ja metsätalouden sekä maaseudun muiden elinkeinojen kehittämisestä, maaseudun ja kaupungin vuorovaikutuksen hyödyntämisestä sekä osaamisen ja yhteistoimintaverkoston tukemisesta. Maaseutupolitiikassa on siirrytty hyvin kattavasti niin sanottuun ohjelmalliseen maaseudun kehittämiseen. Ohjelmatyö merkitsee suunnittelutarvetta niin kylä-, kunta-, seutukunta kuin myös maakuntatasolla sekä suunnitelmien mukaisten hankkeiden toteuttamista. Maaseudun kehittämistyö on osaamisen edistämistä, joka vaatii yhä monimutkaisempaa ja laajempaa yhteistyötä. Maaseutu muuttuu ja monimuotoisuus lisääntyy. Tämä tarkoittaa työn tekemistä ja yrittämistä entistä useammalla toimialalla. Ylivoimatekijänä korostuu osaaminen ja ammattitaito, joka liittyy usein luontoon ja sen hyödyntämiseen, kuten matkailuun, virkistyspalveluihin, luonnonsuojeluun tai luonnontuotteiden uusiin käyttömuotoihin. Maaseudun kehittämistyö on muuttunut yhä ammattimaisemmaksi ja hankkeistamisen
suuntaan.

Lisää uudistuvan tutkinnon luonnoksesta luovan wikissä:
http://luova.wikispaces.com/Maaseudunkehitt%C3%A4j%C3%A4n+eat

Ei kommentteja: