maanantai 7. kesäkuuta 2010

Oppikirja hankkeita luonnonvara- ja ympäristöalalla

Luonnonvara- ja ympäristöalan ammattikoulutuksen oppimateriaali on ns vähälevikkistä oppimateriaalituotantoa, jota Opetushallitus kustantaa siltäosin, jos ja kun siitä ei muut kustantajat kiinnostu. Meneillään on parhaillaankin useita oppimateriaalihankkeita. Esimerkiksi viime viikolla käynnistettiin kauan odotettu sianlihan tuotannon oppikirja yhteistyössä maan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Toinen asteen oppikirjoissa täytyy aina huomioida ammatinharjoittamisen kannalta koko kokonaisuus. Niinpä tässäkin oppikirjassa esitellään koko sianlihan tuottamisen elinkaari. Kirjassa esitellään sian hyvinvointia ja eettistä kasvattamista, ruokinnan peruskysymyksiä, tuotantoympäristöä ja sianlilhantuotannon talloudellisuutta ja sen kokonaisvaltaista järjestämistä. Opetushallituksen linjan mukaisesti kirjaa täydentää verkkoon tuleva kaikille avoin havainnollistava jatukeva materiaali. Edellinen sianlihan tuotannon oppikirja taitaakin olla peräti 1980-luvulta.

Siipikarjan hoitoon ilmestyi viime vuonna 20-30 vuoden tauon jälkeen myös uusi oppikirja. Parhaillaan ollaan verkkotäydennyksen vaiheessa.

Edelleen Lypsykarjan hoidon ja ruokinnan oppikirjaa ollaan ajantasaistamassa. Uudistus tuleekin erittäin hyvään saumaan, sillä siinä pystytään ottamaan huomioon ruokintanormeissa ja ravinnontarpeissa tehdyt lukuisat muutokset.

Lisäksi toissa viikolla käynnistettiin viherrakentamisen laaja oppikirjahanke toisen asteen opetustarpeisiin. Kirja tulee olemaan kattava teos, jossa huomioidaan koko viherrakentamisen ammatin kokonaiskuva.

Hevosalalla puolestaan on työn alla kengittämisen oppimateriaalihanke. Hevosala on pitkään pärjännytkin vanhalla oppikirjalla, joka on peräti 1800-luvulta. Toki alan ammattilaiset ovat kääntäneet ja käyttäneet opetuksessa ulkomaisia oppikirjoja. Tämä vaatii kuitenkin opettajalta hyvin paljon valmistelua ja työtä. Niinpä uudet oppikirjat otetaankin aina mielellään vastaan.

Tulevia projekteja ovat edelleen lypsylehmien jalostuksen oppikirjan ajantasaistaminen sekä pian taas päivitystarpeessa oleva maatalouden liiketalouden perusoppikirja. Luonnonvara- ja ympäristöalan oppimateriaalin uudistaminen on jatkuvasti haasteiden edessä, sillä muutosvauhti on ja tulee olemaan todella nopeaa. Niinpä kaivataan jatkuvasti innokkaita oppikirjojen tekijöitä - esimerkiksi maatalousteknologian ja naudanlihan tuotannon oppikirjojen ajantasaistamiseen.

Ei kommentteja: