keskiviikko 15. joulukuuta 2010

HEVOSTEN KULJETTAJALUPAAN VALMISTAVA KOULUTUS OSAKSI HEVOSTALOUDEN PERUSTUTKINTOA – KOKEEN JÄRJESTÄMISOIKEUDEN HAKEMINEN EVIRASTA

1.8.2009 voimaan astuneita Hevostalouden perustutkinnon perusteita laadittaessa huomioitiin Hevosten kuljettajalupa kokeeseen valmistavan koulutuksen sisältyminen osaksi tutkintoa, jotta opiskelijat saisivat hevosten kuljettajalupakoulutuksen ja kokeen osana kolmivuotista perustutkintoa. Hevosten kuljettajalupakoulutusta vastaavat tiedot ja taidot sisältyvät 4.2.1. Talli ja talliympäristön hoito tutkinnon osaan, kun ko. tutkinnon osa on suoritettu hyväksytysti. Ko. tutkinnon osa on pakollinen Hevostalouden perustutkinnon hevostenhoitajien koulutusta ja on valinnaisena ratsastuksen ohjaajien koulutuksessa.

Evira hyväksyy tutkinnon osan 4.2.1. Talli ja talliympäristön hoito hevosten kuljettajalupakokeeseen valmistavaksi koulutukseksi ja hyväksytyksi kokeeksi, kun oppilaitos on hakenut kokeen järjestämisoikeuden Evirasta ja Evira hyväksynyt hakemukset. EVIRA käsittelee hakemukset nopeutetusti. (Oppilaitoksen ei tarvitse ilmoittautua Hevosten kuljettajalupakokeeseen valmistavan koulutuksen järjestäjäksi).

Tutkinnon osan 4.2.1. Tallin ja talliympäristön hoitaminen järjestämisoikeudet ovat Hevostalouden perustutkintoa järjestävillä oppilaitoksilla. Kaikkien oppilaitosten saatua luvat kokeen järjestämiseksi Evira ohjeistaa Aluehallintovirastot ja asiasta tiedotetaan yleisesti.

Hevostalouden perustutkinnon perusteet otettiin käyttöön 1.8.2009. Jotta opiskelijoiden ei tarvitsisi lähteä kolmivuotisen tutkinnon lisäksi lisäkouluttautumaan hevosten kuljettajalupakoulutukseen, toivomme, että oppilaitokset hakevat kokeen järjestämisoikeutta pikimmiten.

Hevosten valmentajien ammattitutkinnon ja ratsastuksen opettajan ammattitutkinnon päivitystyö on käynnistetty, ja tavoitteena on jatkossa saada hevosten kuljettajalupaan valmistavaa koulutusta vastaavat tiedot ja taidot sekä koe myös niihin.
Asian nopeuttamiseksi oppilaitoksiin on toimitettu lomake, jota suositellaan käytettävän. Evira vaatii kopion opetus- ja kulttuuriministeriön luvasta. Dokumentit lähetetään os. Sari Salminen, Eläinten terveys ja hyvinvointi –yksikkö, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Mustialankatu 3, 00790 HELSINKI.

Toivomme, että oppilaitokset hakevat oikeutta mahdollisimman pian.
Hevosalaa palvelevin yhteistyöterveisin
Susanna Tauriainen, Opetushallitus ja Anne Laitinen, Hippolis
Lisätietoja asiasta antavat:
Aikuiskoulutusjohtaja Päivi Laine puh. 040 860 7601, Hevosopisto Opetusneuvos Susanna Tauriainen puh. 040 348 7811, Opetushallitus Projektipäällikkö Anne Laitinen puh. 040 766 0830, Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus.

Ei kommentteja: