maanantai 31. toukokuuta 2010

Luonnonmukaisen tuotannon ammattitutkinto tulee poistumaan

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ovat työelämälähtöisiä näyttötutkintoja. Niitä laaditaan ja uudistetaan aina, kun työelämän eri tahot esim. järjestöt ja muut sidosryhmät esittävät uudistamisehdotuksia. Opetushallituksen laatima Luonnonmukaisen tuotannon ammattitutkinto on vuodelta 1998. Luonnonmukaisen tuotannon ammattitutkintoon kuuluu kolme pakollista tutkinnon osaa: Tilan hoito, Maan hoito ja Luomuviljely sekä yksi valinnainen osa: joko Luomuviljely tai Luomukotieläintuotanto. Opetushallituksen tilastojen mukaan luonnonmukaisen tuotannon ammattitutkintoon on osallistunut viimeksi vuonna 2002 yksi tutkinnon suorittaja ja sitä on koulutuksena tarjottu viimeksi vuonna 2004. Tämän jälkeen sekä kysyntä ja tarjonta ovat hiipuneet.


Opetushallituksessa uudistetaan parhaillaan sekä karjatalouden ammattitutkintoa että viljelijän ammattitutkintoa. Koska luonnonmukaisen tutkinnon suorittajia ei ole viime vuosina ollut, tutkinto tullaan poistamaan opetus- ja kulttuuriministeriön vuosittain vahvistamasta tutkintorakenteesta. Edellä mainittujen tutkintojen uudistamisen yhteydessä kumpaankin tutkintoon tullaan kuitenkin sisällyttämään luonnonmukaiseen tuotantoon erikoistavat tutkinnon osat.

Opetusmaatilat, -puutarhat ja -tallit ovat ammatillisten oppilaitosten yhteydessä toimivia maatalousalan ja puutarhatalouden yrityksiä. Opetusmaatilojen, -puutarhojen ja -tallien tehtävänä on toimia oppimisympäristönä sekä työssäoppimispaikkana ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille luonnonvara- ja ympäristöalalla. Luonnonmukaista kasvinviljelyä oli 10:llä opetusmaatilalla keskimäärin 69 ha vuonna 2006. Se oli lisääntynyt 88 hehtaariin/tila vuoteen 2009 mennessä. Luomupinta-ala oli 18 % kokonaispinta-alasta. Viisi opetusmaatilaa aikoo tulevaisuudessa suuntautua luonnonmukaisen peltokasvientuotannon harjoittamiseen, kun suurin osa pitäytyy tavanomaisen tuotannon linjoilla. Kaksi kotieläintilaa on erikoistunut luomutuotantoon. Myös luomupuutarhatuotanto kiinnostaa noin puolta opetusmaatiloista ja –puutarhoista.
 
Vaikka luonnonmukaisen tuotannon ammattitutkinto tuleekin poistumaan, se ei tarkoita, että luomua ei voisi opiskella. Juuri uudistuneessa ammatillisessa perustutkinnossa, voi opiskella luomuun painottaen vaikka koko tutkinnon, kun valitseetyössäoppimispaikakseen luomuun erikoistuneen tilan.

Ei kommentteja: